Tο άρθρο 22Α του κώδικα φορολογίας εισοδήματος ν. 4172/2013 (όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο 4712/2020) προβλέπει προσαυξημένη κατά 100% φορολογική έκπτωση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις.
Σημειώνουμε ότι με τα νέα φορογικά κίνητρα που θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα επεκτείνονται τα κίνητρα για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας. Εισάγονται δηλαδή πρόσθετες παρεμβάσεις που χτίζουν πάνω στο υπάρχον κίνητρο της οριζόντιας συνολικής έκπτωσης 200% για τις δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι προσαυξήσεις των υπερ-εκπτώσεων μπορούν να φτάσουν από 250% έως και 315% στις εξής περιπτώσεις:
- Έργα συνεργασιών με startups.
- Έργα συνεργασιών με ερευνητικά κέντρα.
- Μικρομεσαίες επιχειρήσεις ‘έντασης γνώσης’, δηλαδή με δαπάνες R&D > 20% των συνολικών.
Ωφέλη προγράμματος πιστοποίησης δαπανών R&D από τη ΓΓΕΤ (άρθρο 22Α)
Οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους προσαυξημένες κατά 100% (δηλαδή συνολικό ποσό έκπτωσης 200%). Στην περίπτωση δε που προκύπτουν ζημίες μετά την αφαίρεση των προσαυξημένων δαπανών αυτών, οι ζημιές αυτές αναγνωρίζονται για φορολογικούς σκοπούς και μεταφέρονται για να συμψηφιστούν με μελλοντικά φορολογικά κέρδη μέσα στην επόμενη 5ετία.
Επίσης για τον νέο εξοπλισμό και όργανα Ε&Τ που χαρακτηρίζεται ως πάγιο, πραγματοποιείται απόσβεση με συντελεστή 40%.
Δικαιούχοι
Η προσαυξημένη φορολογική έκπτωση των δαπανών R&D του άρθρου 22Α αφορά όπως προαναφέραμε όλους τους κλάδους επιχειρήσεων στην περίπτωση που:
- Αναπτύσσουν νέα ή καινοτόμα προϊόντα.
- Τροποποιούν υπάρχοντα προϊόντα, βελτιώνοντας τις ιδιότητές τους.
- Αναπτύσσουν ή υιοθετούν νέες τεχνολογίες.
- Αυξάνουν την παραγωγικότητά τους μέσω καινοτομίας.
- Βελτιστοποιούν διαδικασίες παραγωγής μέσω καινοτομίας.
- Προσαρμόζουν τις διαδικασίες τους για πιο πράσινες και βιώσιμες προσεγγίσεις.
- Αναπτύσσουν ή τροποποιούν μεθοδολογίες για την αντιμετώπιση εμποδίων.
Δικαιούχοι είναι όλα τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που πραγματοποιούν δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, ανεξάρτητα από τον τρόπο τήρησης των βιβλίων τους (απλογραφικά ή διπλογραφικά).
Επιλέξιμοι θεματικοί τομείς του έργου R&D που θα πιστοποιηθεί από τη ΓΓΕΤ
Οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης του καινοτόμου έργου πρέπει να εντάσσονται σε κάποιον από τους επιλέξιμους Θεματικούς τομείς:
- Βιοεπιστήμες & Υγεία/Φάρμακα
- Τεχνολογία Τροφίμων – Αγροδιατροφή
- Τεχνολογίες Πληροφορικής &Επικοινωνίας
- ESG, Κυκλική Οικονομία
- ιομηχανική Παραγωγή – Υλικά – Κατασκευές
- Έξυπνες Μεταφορές – Εφοδιαστική Αλυσίδα
- Πολιτισμός – Τουρισμός & Δημιουργικές Βιομηχανίες
Δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης στις οποίες εφαρμόζεται η προσαυξημένη φορολογική έκπτωση
Αμοιβές
- Προσωπικού (Τεχνικού & Διοικητικού)
- Εξωτερικών Συνεργατών με σύμβαση
- Συμβούλων / Υπεργολαβίες
Δαπάνες για
- Αγορά Αναλωσίμων
- Καινοτομίες
- Λειτουργικές
- Μετακινήσεων
Αποσβέσεις
- Δαπανών για Κτίρια
- Δαπανών για Όργανα & Εξοπλισμό
- Δαπανών για αγορά Άυλων Παγίων
Γενικότερα, στις δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας περιλαμβάνονται οι αποσβέσεις του εξοπλισμού και των οργάνων που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες εκτέλεσης της έρευνας, οι τρέχουσες λειτουργικές δαπάνες και οι δαπάνες προσωπικού που αφορούν την έρευνα, δαπάνες μετακίνησης, συμμετοχής σε σεμινάρια/συνέδρια, δαπάνες για ευρύ φάσμα αναλωσίμων, δαπάνες αγοράς ή αδειών χρήσης εξειδικευμένων επιστημονικών «πακέτων» προγραμμάτων Η/Υ, δαπάνες για την έκδοση διπλώματος ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δαπάνες σύνδεσης με βάσεις δεδομένων, κ.λπ.
Επομένως είναι επιλέξιμες οι δαπάνες που προκύπτουν από ενέργεις της επιχέιρησης όπως ο σχεδιασμός, η κατασκευή ενός ή περισσότερων πρωτοτύπων και οι σχετικές δοκιμές, η κατασκευή και λειτουργία πιλοτικών έργων σε πειραματική φάση, οι εργασίες βιομηχανικού σχεδιασμού μόνο εφόσον είναι απαραίτητες για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, οι εργασίες βιομηχανικής μηχανικής, η ανάπτυξη προγραμμάτων πρωτότυπου και καινοτομικού λογισμικού, οι κλινικές δοκιμές (μελέτες) φάσεων 1, 2 και 3 νέων φαρμάκων εμβολίων και θεραπειών, κ.λπ.
Πότε ένα έργο της επιχείρησης χαρακτηρίζεται «ερευνητικό»
- Υπάρχουν πέντε (5) χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα έργο ώστε να χαρακτηριστεί «ερευνητικό»:
- Πρωτότυπο (Να έχει κάτι διαφορετικό από αυτά που υπάρχουν ήδη στην αγορά)
- Δημιουργικό (Να έχει αναπτυχθεί από την εταιρία η/και από τους συνεργάτες της)
- Αβέβαιο (Να υπάρχουν φάσεις ανάπτυξης, χρειάζονται και οι αποτυχίες)
- Συστηματικό (Να υπάρχει η μεθοδολογία ανάπτυξής του)
- Μεταδοτικότητα (Να μπορεί να χρησιμοποιηθεί η γνώση που αναπτύχθηκε κι από άλλους)
Υπεύθυνη για την πιστοποίηση και έγκριση των δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας των επιχειρήσεων είναι η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η επιχείρηση, συγχρόνως με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος, υποβάλλει στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τις δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας που πραγματοποίησε.
Διαδικασία υποβολής αίτησης πιστοποίησης δαπανών R&D στη ΓΓΕΤ (άρθρο 22Α)
Στην VK PREMIUM έχουμε αναπτύξει μια δυγκεκριμένη μεθοδολογία που θα διασφαλίζει ότι θα υποβληθεί μια τεκμηριωμένη αίτηση πιστοποιήσης δαπανών R&D προς έγκριση από την ΓΓΕΤ:
- Σε συνεργασία με την επιχείρηση επιλέγουμε τα έργα επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που έχουν τα χαρακτηριστικά (Πρωτότυπο, Δημιουργικό, Αβέβαιο, Συστηματικό)
- Διοργανώνουμε ελέγχους για την αναγνώριση όλων των δαπανών που είναι συνδεδεμένες με το συγκεκριμένο έργο (Επιστημονικό, Τεχνικό, Υποστηρικτικό Προσωπικό – Εξωτερικών Συνεργατών με σύμβαση ή Υπεργολάβων, Αναλώσιμα, Αγορά Εξοπλισμού, άλλες λειτουργικές δαπάνες, κλπ)
- Συντάσουμε τον φάκελο για την υποβολή της αίτησης πιστοποίησης δαπανών R&D στη ΓΓΕΤ (άρθρο 22Α)
H VK PREMIUM Σύμβουλοι Ανάπτυξης Επιχειρήσεων έχει πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στην υποβολή φακέλων για ενισχύσεις και αναπτυξιακά προγράμματα με 98% επιτυχία στις εγκρίσεις.
Mπορείτε να επικοινωνήσετε σήμερα με την VK PREMIUM, για να διερευνήσουμε πως μπορείτε να επωφεληθείτε από τη φορολογική έκπτωση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης του άρθρου 22Α και την υποβολή αίτησης πιστοποίησης στην ΓΓΕΤ. Μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα ή να καλέσετε στο 210-6835560.
Φόρμα Επικοινωνίας
* Υποχρεωτικά πεδία προς συμπλήρωση