Η πρώτη δράση ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι σε εξέλιξη και η εμπειρία όσων ασχολήθηκαν μέχρι στιγμής (με τα 2 προγράμματα Ενίσχυση αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων – ΕΣΠΑ και νεοφυούς επιχειρηματικότητας που έχουν λήξει οι υποβολές τους) αλλά και ασχολούνται ακόμα (με τα προγράμματα των τουριστικών και υφιστάμενων επιχειρήσεων που παρατεθήκαν οι υποβολές των αιτήσεών τους μέχρι τις αρχές Ιουλίου) είναι ανεκτίμητη και πολλές φορές οδυνηρή για την διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων. Τέσσερις μήνες λοιπόν μετά την επίσημη προκήρυξη των προγραμμάτων και λίγες εβδομάδες πριν τη λήξη των υποβολών, είναι πολλοί αυτοί που «παθαίνοντας» έμαθαν τελικά ότι το «έκαστος στο είδος του» είναι ένα σλόγκαν που κρύβει πίσω του μεγάλη και πολύτιμη εμπειρία. Γιατί τελικά ο εν δυνάμει επενδυτής που πραγματικά θέλει να λάβει την επιδότηση που δικαιούται, θα πληρώσει με χαρά τις υπηρεσίες ενός έμπειρου και ικανού συμβούλου για τους εξής λόγους:
Κυριότεροι λόγοι ανάθεσης της σύνταξης & υποβολής φακέλου σε επαγγελματία σύμβουλο
- Ο σύμβουλος ΕΣΠΑ είναι αυτός που -πρώτο και κυριότερο- θα του απαντήσει εάν δικαιούται να κάνει αίτηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδότησης, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα, όπως αυτές αναγράφονται στις 423 σελίδες του οδηγού του, στις 3 τροποποιήσεις αυτού που έχουν ακολουθήσει και τις 30 συχνές ερωτοαπαντήσεις που έχουν αναρτηθεί μέχρι στιγμής. Και αυτό γιατί ο σύμβουλος ασχολείται 8 ώρες της ημέρας (πιθανότατα και περισσότερο αυτόν τον καιρό) αποκλειστικά με το αντικείμενο αυτό, έχει μιλήσει με τουλάχιστον 20 ενδιαφερόμενους ημερησίως που ο καθένας αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση και έχει αναζητήσει απαντήσεις σε κάθε πιθανό ερώτημα.
- Σε δεύτερη φάση ο σύμβουλος επιδοτήσεων είναι αυτός που θα κάνει μία εκτίμηση της βαθμολογίας που μπορεί να επιτύχει ο κάθε εν δυνάμει επενδυτής, βάσει των κριτηρίων που θέτει το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά και της εμπειρίας του από προηγούμενα προγράμματα, ιδιαίτερα εάν και ο ίδιος ο σύμβουλος έχει βρεθεί κάποια στιγμή στο ρόλο του αξιολογητή σε προηγούμενες δράσεις. Μέσω της γνώσης αυτής ο σύμβουλος θα εξετάσει σε συνεργασία με τον επενδυτή τη δυνατότητα να πετύχει η αίτηση την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία βάσει του επενδυτικού σχεδίου που θα κατατεθεί και να ενταχθεί στο πρόγραμμα.
- Αφού λοιπόν γίνουν τα 2 πρώτα βήματα, ο σύμβουλος είναι αυτός που θα καθοδηγήσει τον επενδυτή να αξιολογήσει τις πραγματικές ανάγκες της επιχείρησής του, να εξετάσει ποιες από αυτές αποτελούν επιλέξιμες δαπάνες για το πρόγραμμα και θα αναζητήσουν μαζί τον τρόπο οι δαπάνες αυτές να καλυφθούν από το εν λόγω πρόγραμμα τηρώντας τα όρια, τις ποσοστώσεις και τις προϋποθέσεις που θέτει ο οδηγός του προγράμματος (μέσα στις 423 σελίδες του που αναφέρθηκαν νωρίτερα)
- Στη συνέχεια ο σύμβουλος είναι αυτός που θα συμπληρώσει την «απλή και εύκολη» ηλεκτρονική αίτηση, στο πληροφοριακό σύστημα με τα αναρίθμητα πεδία προς συμπλήρωση και τον μοναδικής πολυπλοκότητας τρόπο τους που όσοι –ικανοί και ιδιαιτέρως μορφωμένοι τις περισσότερες φορές- επενδυτές δοκίμασαν να συμπληρώσουν χωρίς τη βοήθεια συμβούλου, συχνά κατέληξαν να μην επιθυμούν πλέον επιδότηση για την επιχείρησή τους. Πολλές φορές δε, στοιχεία με βαθμολογική σημασία για την αίτηση φαίνονται στον επενδυτή άνευ σημασίας και συμπληρώνονται χωρίς την δέουσα προσοχή (όπως η συνάφεια της επένδυσης με την έξυπνη εξειδίκευση για παράδειγμα).
- Τέλος ο σύμβουλος προγραμμάτων ΕΣΠΑ είναι αυτός που θα τεκμηριώσει με απλό, κατανοητό και πειστικό τρόπο το επενδυτικό σχέδιο που επιθυμεί να υλοποιήσει ο επενδυτής διότι πολύ απλά, το έχει κάνει πολλές φορές στην επαγγελματική του ζωή και ξέρει να στοχεύει εκεί που πρέπει και να μεταδίδει στον αξιολογητή που θα βαθμολογήσει την πρόταση την πληροφορία που πρέπει να λάβει.
Για όλους τους παραπάνω λόγους (αλλά και πολλούς περισσότερους που αφορούν την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου μετά την ένταξη αλλά δεν αποτελούν αντικείμενο του παρόντος) είναι πολύ σημαντικό ο εν δυνάμει επενδυτής να απευθυνθεί σε έναν σύμβουλο, οποίος κατά προτίμηση θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
Κριτήρια επιλογής συμβούλου ΕΣΠΑ
- Είναι ένας σύμβουλος με αποδεδειγμένη εμπειρία και σαφή επαγγελματική οντότητα στο χώρο. Έχει παρελθόν, παρόν και βασικότερα μέλλον στο συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο έτσι ώστε ο επενδυτής να νιώθει ότι ο σύμβουλός του θα είναι εκεί σε όλη τη διάρκεια υποβολής αλλά και υλοποίησης του επενδυτικού του σχεδίου που συνήθως διαρκεί 2-4 χρόνια.
- Απαντάει στα ερωτήματα του επενδυτή με σαφή αναφορά σε σημεία του οδηγού, των τροποποιήσεων, των ερωτοαπαντήσεων ή ακόμα και σε ερώτηση που έχει απευθύνει ο ίδιος στο helpdesk του προγράμματος.
- Είναι διαθέσιμος και άμεσα προσβάσιμος στον πελάτη του σε συχνή επικοινωνία μαζί του. Τον καθοδηγεί και τον προτρέπει να συλλέξει εγκαίρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ώστε να καταχωρηθούν τα στοιχεία με ακρίβεια στην ηλεκτρονική αίτηση.
- Αξιολογεί και κοστολογεί τις υπηρεσίες που προσφέρει στον πελάτη του με αξιοπρέπεια και σεβασμό για τη δουλειά του και για τον επαγγελματικό χώρο στον οποίο ανήκει. Ο σωστός επαγγελματίας (σε κάθε τομέα) που γνωρίζει την αξία του και επιθυμεί να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στον πελάτη του διεκδικεί να πληρωθεί ανάλογα για αυτές έτσι ώστε να παρέχει και στον εαυτό του το κίνητρο να αποδώσει τα μέγιστα. Κοινώς ισχύει και εδώ άλλο ένα γνωμικό, το γνωστό σε όλους «ό,τι πληρώνεις παίρνεις»…
Γεωργία Μούτσου
Σύμβουλος Επενδυτικών Προγραμμάτων
Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ