Αναμένεται επιδοτούμενο πρόγραμμα για τη διείσδυση του Net Metering και του Virtual Net Metering στις παραγωγικές μονάδες

Φωτοβολταϊκά συστήματα Net Metering σε παραγωγικές μονάδες

“Έρχεται γιγαντιαίο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της διείσδυσης του Net Metering σε παραγωγικές μονάδες“, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε συνέντευξή του. Η χρήση των τεχνολογιών των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά συστήματα Net Metering, προβλέπεται να επιδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των ελληνικών βιομηχανιών και παραγωγικών μονάδων.

Οι εκπρόσωποι των βιομηχανικών συνδέσμων της χώρας επιζητούν μεταρρυθμίσεις, με σκοπό την έμπρακτη στήριξη της ελληνικής μεταποίησης. Οι υπεύθυνοι υπουργοί δεσμεύτηκαν σε ρυθμίσεις που αφορούν:

  • τον έλεγχο των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας,
  • την αξιοποίηση της ηλιακής ηλεκτροπαραγωγής για τη μείωση του ενεργειακού κόστους,
  • τον περιορισμό της ιδιοκατανάλωσης στην αυτοπαραγωγή κάτω από το 80% και
  • την αύξηση της χωρητικότητας των μπαταριών που χρησιμοποιούν για την αποθήκευση της περίσσειας ενέργειας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση της διευκόλυνσης των έργων ΑΠΕ, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχωρούν και στη χορήγηση οικονομικών κινήτρων τόσο σε μη οργανωμένους βιομηχανικούς χώρους όσο και σε επιχειρηματικά και βιομηχανικά πάρκα. Σχετικοί πόροι θα αναζητηθούν από το ΕΣΠΑ, αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.


Virtual Net Metering

Ένα από τα κύρια τα κύρια αιτήματα της βιομηχανίας αναμένεται να ικανοποιηθεί το προσεχές διάστημα, αφού προβλέπεται ότι θα δοθεί η δυνατότητα του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering) μέσα από τη χρήση των τεχνολογιών των ΑΠΕ. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο αναμενόμενο νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης ΑΠΕ, αναμένεται να συμπεριληφθεί διάταξη με την οποία θα δίνεται στις βιομηχανίες μέσης και υψηλής τάσης να αξιοποιούν τις δυνατότητες του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού ανάμεσα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με δικά τους φωτοβολταϊκά πάρκα και την κατανάλωση ρεύματος. Με τον τρόπο αυτό λύνεται το χωροταξικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες για να αξιοποιήσουν το net metering θα πρέπει να αναπτύξουν ηλιακά πάνελ σε χώρο πλησίον των εγκαταστάσεων τους, τα οποία θα πρέπει να είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο διανομής. Ως απαραίτητη προϋπόθεση τίθεται οι βιομηχανίες να συγκροτούν ενεργειακές κοινότητες.


Tι είναι το Net-metering;

Το «Net-metering» ή «Αυτοπαραγωγή με Ενεργειακό Συμψηφισμό» δίνει σε μια επιχείρηση τη δυνατότητα να παράγει, με χρήση φωτοβολταϊκού συστήματος, την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει, ενώ ταυτόχρονα παραμένει συνδεδεμένη στο δίκτυο, το οποίο χρησιμοποιεί ως «αποθήκη» ενέργειας. Έτσι, όταν η παραγωγή είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση, το πλεόνασμα «αποθηκεύεται» στο δίκτυο και χρησιμοποιείται όταν η παραγωγή δεν επαρκεί. Ο τελικός συμψηφισμός πραγματοποιείται κάθε τρία έτη και συνεπώς το φωτοβολταϊκό σύστημα πρέπει πρακτικά να σχεδιάζεται με βάση την ετήσια κατανάλωση.

Δικαίωμα εγκατάστασης έχουν τα φυσικά πρόσωπα ή επιτηδευματίες, καθώς και τα νομικά πρόσωπα, τα οποία, είτε έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο εγκατάστασης, είτε έχουν την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη. Με το «Net-metering» η παραγόμενη ενέργεια συμψηφίζεται με αυτήν που καταναλώνουμε και δεν πωλείται σε μια συμφωνημένη τιμή στο δίκτυο. Έτσι, ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος μειώνεται σημαντικά, με το όφελος να αυξάνει κάθε χρόνο, ανάλογα με την αύξηση της τιμής του ρεύματος.

Το «Net-metering» αφορά εξοικονόμηση και όχι εισόδημα, που θα μπορούσε στο μέλλον να φορολογηθεί. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει όμως να υπολογίσουν την επένδυση, την παραγωγή ρεύματος, την εξοικονόμηση από τον λογαριασμό της ΔΕΗ, την απόδοση του κεφαλαίου και να γνωρίζουν όλα τα απαραίτητα μεγέθη. Θα πρέπει να επιλέξουν την περιοχή και τον τρόπο εγκατάστασης, τον τύπο τιμολογίου ΔΕΗ, όπως αναφέρεται στον λογαριασμό και να υπολογίσουν την ετήσια κατανάλωση σε kWh. Να επιλέξουν τον αναμενόμενο «ταυτοχρονισμό παραγωγής-κατανάλωσης», που είναι το ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας που θα καταναλώνεται απευθείας, πριν δηλαδή διοχετευθεί πρώτα στο δίκτυο, το οποίο, για μια επαγγελματική εγκατάσταση, κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 40-65%. Από τα παραπάνω, προκύπτει το μέγεθος της ισχύος του φωτοβολταϊκού που χρειάζεται για να καλύψει την ετήσια κατανάλωση σε kWp. Για μεγιστοποίηση του κέρδους, το φωτοβολταϊκό δεν πρέπει να ξεπερνά τις ανάγκες πάνω από 100%.


Η VK PREMIUM Σύμβουλοι Επιχειρήσεων υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων και συμβάλλει στην πραγματοποίηση των επενδυτικών σας σχεδίων. Οι έμπειροι και εξειδικευμένοι σύμβουλοι αναλαμβάνουν τις υποβολές των αιτήσεων στα ενεργά χρηματοδοτικά προγράμματα με 98% ποσοστό επιτυχίας. Μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα ή να καλέσετε στο 210-6835560

Φόρμα Επικοινωνίας

* Υποχρεωτικά πεδία προς συμπλήρωση