Η χρησιμότητα των βαθμολογιών ESG – Πως μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι πρακτικές ESG από τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία

Η χρησιμότητα των βαθμολογιών ESG. Πως μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι πρακτικές ESG από τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία

Τα τελευταία έτη όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τη μεγάλη χρησιμότητα των βαθμολογιών ESG και αναφέρονται σε θέματα βιωσιμότητας στις ετήσιες εκθέσεις τους. Καθώς πολλές από τις δράσεις ESG έχουν υψηλό κόστος, οι εταιρείες αναζητούν τρόπους χρηματοδότησης των δράσεων αυτών.

Ο αριθμός των επιχειρήσεων που εναρμονίζονται με τις πρακτικές ESG έχει αυξηθεί σημαντικά, μια τάση που ενισχύεται και παίρνει τη μορφή είτε εθελοντικής γνωστοποίησης είτε υποχρέωσης που επιβάλλεται από ρυθμιστικές οδηγίες.

Να σημειώσουμε ότι οι εταιρείες που έχουν ξεκινήσει να εναρμονίζονται με τις πρακτικές ESG αποκτούν πολλαπλά πλεονεκτήματα.


Η χρησιμότητα των βαθμολογιών ESG

Να σημειώσουμε ότι οι εταιρείες που έχουν ξεκινήσει να εναρμονίζονται με τις πρακτικές ESG αποκτούν πολλαπλά πλεονεκτήματα.

1. Οι εταιρείες που αντιλαμβάνονται τη μεγάλη χρησιμότητα των βαθμολογιών ESG είναι ορατές και αποτελούν στόχο για τους επενδυτές & τα funds. Τα περισσότερα funds στοχεύουν μόνο εταιρείες που έχουν ευθυγραμμιστεί με τις αρχές ESG και μόνο σε αυτές τους επιτρέπεται να επενδύουν.

2. Οι εταιρείες που υιοθετούν και υλοποιούν πρακτικές ESG έχουν καλύτερη πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση. Οι Τράπεζες πολύ σύντομα θα επιδιώκουν να δανειοδοτούν εταιρείες που σκοράρουν ψηλά στα ESG reports. Αυτό συμβαίνει καθώς το 99% των ρύπων που παράγουν οι τράπεζες είναι μέσω των χρηματοδοτήσεων που κάνουν. Με βάση τα report που καταθέτουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βαθμολογούνται για τη συμπεριφορά των πελατών τους σε θέματα ESG. Επομένως σταδιακά θα επιδιώκουν να δανειοδοτούν επιχειρήσεις που έχουν υψηλή βαθμολογία στους δείκτες ESG καθώς έτσι θα βελτιώνουν του δικούς τους δείκτες.

3. Οι επιχειρήσεις που υιοθετούν στην εταιρική στρατηγική τις πρακτικές ESG μπορούνε να εντοπίσουν ευκολότερα τομείς για βελτίωση της βιωσιμότητας και της διακυβέρνησης.

4. Οι βαθμολογίες ESG οδηγούν στην καινοτομία και στην ανάπτυξη βιώσιμων προϊόντων και υπηρεσιών σε όλους τους κλάδους.

5. Οι εταιρείες που επιδιώκουν να έχουν υψηλή βαθμολογία στα κριτήρια ESG, εφαρμόζουν αποτελεσματικές βιώσιμες πρακτικές, που οδηγούν σε εξοικονόμηση κόστους και στην λειτουργική Αποδοτικότητα.

6. Η δίκαιη μεταχείριση των εργαζομένων, που αντικατοπτρίζεται σε υψηλότερες βαθμολογίες ESG, βοηθά στην προσέλκυση εργαζομένων, στην  πρόσληψη και τη διατήρηση ικανού εργατικού δυναμικού.

7. Επίσης η εναρμόνιση με τις πρακτικές ESG οδηγεί στη διαφοροποίηση στην αγορά, στην απόκτηση αναγνωσιμότητας, σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και στην ενίσχυση του brand. Οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται με αυτό το τρόπο Leader της αγοράς.


Παραδείγματα δαπανών που σχετίζονται με την υλοποίηση δράσεων ESG

Να σημειώσουμε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις υποτιμούν -ακόμα- τη σπουδαιότητα της εναρμόνισης με τις βαθμολογίες ESG ίσως διότι

  • δεν είναι προτεραιότητα
  • δεν παράγει άμεσα κέρδος
  • κοστίζει

Ωστόσο πολλοί δεν γνωρίζουν ότι οι πρακτικές ESG αποτελούνται από ενέργειες και δαπάνες που ήδη υλοποιούνται καθημερινά από τις επιχειρήσεις όπως

  • εγκατάσταση μονάδων διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων
  • χρήση ΑΠΕ – βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας κτηρίων – οχημάτων – εξοπλισμού,
  • εκσυγχρονισμός συστημάτων φωτισμού και αυτοματισμοί εξοικονόμησης ενέργειας
  • εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, εκσυγχρονισμός συστημάτων αερισμού και κλιματισμού, βελτίωση ενεργειακής απόδοσης συστημάτων παροχής ζεστού νερού χρήσης
  • αγορά ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων εσωτερικής μεταφοράς π.χ. ΚΛΑΡΚ
  • αντικατάσταση/εγκατάσταση μονώσεων (π.χ. εξωτερική θερμομόνωση, ηχομόνωση)
  • δαπάνες προμήθειας για συσκευές ενεργειακής κλάσης Α όπως ψυγεία, φούρνοι, ψηφιακές οθόνες
  • εγκατάσταση και εκσυγχρονισμό συστημάτων νερού
  • συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης
  • εξοπλισμός για ανακύκλωση όπως κάδοι απορριμμάτων, μηχανήματα κομποστοποίησης
  • συστήματα ασφαλείας εργαζομένων (συστήματα πυρανίχνευσης-πυρόσβεσης, πρόληψη ατυχημάτων)
  • πιστοποιήσεις (όπως C.E, E.N., ISO)
  • ράμπες για άτομα με κινητικά προβλήματα, προγράμματα εργασίας για ΑΜΕΑ
  • λογισμικά για data protection, antivirus προγράμματα,
  • εξοπλισμός και λογισμικό κυβερνοασφάλειας


Πως μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι πρακτικές ESG από τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία

Δεδομένου ότι οι πρακτικές ESG απαιτούν υψηλό κόστος επένδυσης, οι αντίστοιχες δαπάνες τους συχνά μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στην VK PREMIUM έχουμε χαρτογραφήσει όλη αυτή τη διαδικασία και έχουμε κάνει αντιστοίχιση των δαπανών και των ESG ενεργειών και την έχουμε προσαρμόσει στα δεδομένα των επιχειρήσεων και των αναγκών τους.

Επομένως από τη μία πλευρά έχουμε αποτυπώσει τους δείκτες από τους οποίους προκύπτει η βαθμολογία ESG και από την άλλη έχουμε αποτυπώσει τις δαπάνες που πρέπει να γίνουν ώστε να σκοράρουμε ψηλά στην κλίμακα ESG. Aντίστοιχα έχουμε εντοπίσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία με τα οποία οι δαπάνες αυτές θα μπορούσαν να επιδοτηθούν.

Άρα μια επιχείρηση ξεκινώντας το ταξίδι αυτό έγκαιρα θα μπορέσει αφενός να εναρμονιστεί με τις πρακτικές ESG καθώς επίσης και να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα επιδοτούμενα ή/και δανειοδοτικά προγράμματα για να εντάξει το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών αυτών.


Η VK PREMIUM προσφέρει υποστήριξη από εξειδικευμένους συμβούλους ανάπτυξης, οι οποίοι διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία και τη γνώση για κάθε επιδοτούμενο και συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ώστε να σας καθοδηγήσουν στο πρόγραμμα που είναι κατάλληλο για τις δαπάνες ESG που πρόκειται να πραγματοποιήσετε.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα ή να καλέσετε στο 210-6835560.

Φόρμα Επικοινωνίας


* Υποχρεωτικά πεδία προς συμπλήρωση