Πρόγραμμα ΕΣΠΑ Εναλλακτικός Τουρισμός
Προκηρύχθηκε το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ Εναλλακτικός Τουρισμός που αποσκοπεί στον εμπλουτισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με την επιχειρηματική αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, στην ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση του φυσικού και πολιτισμικού αποθέματος και στην άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης. Οι υποβολές των προτάσεων είναι έως 15/11/2011.
Στην κατεύθυνση αυτή, θα ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια τα οποία θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως:
Αθλητικός Τουρισμός Αναψυχής
Η μορφή του τουρισμού που ενθαρρύνει τη συμμετοχή του επισκέπτη σε εμπειρίες που συνδέονται με τον αθλητισμό για λόγους αναψυχής.
Οι αθλητικές δραστηριότητες αναψυχής μπορούν να αναπτύσσονται:
• στη θάλασσα (π.χ. καταδύσεις αναψυχής, θαλάσσιο σκι, θαλάσσιο αλεξίπτωτο, ιστιοσανίδα, αετοσανίδα, κολύμβηση, θαλάσσιο έλκηθρο, λοιπά θαλάσσια αθλήματα1).
• σε λίμνες – ποτάμια (π.χ. κανόε – καγιάκ, rafting κ.ά).
• σε ορεινές, ημιορεινές, πεδινές ή/και αστικές και ημιαστικές περιοχές (π.χ. χιονοδρομικό σκι, χιονοσανίδα, ορειβασία, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού, αλεξίπτωτο πλαγιάς, διάβαση φαραγγιών – δασών, τουρισμός άγριας ζωής, ποδηλασία πόλης, ιππασία, μίνι-γκολφ κ.ά.).
Θαλάσσιος Τουρισμός
Η μορφή του τουρισμού που ενθαρρύνει τη συμμετοχή του επισκέπτη σε εμπειρίες που συνδέονται με το θαλάσσιο (marine) και το παράκτιο (coastal) περιβάλλον. Κατά κανόνα αφορά σε δραστηριότητες που συνδέονται με θαλάσσιες περιηγήσεις και δραστηριότητες (π.χ. κρουαζιέρες με κρουαζιερόπλοια ή άλλα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, ιστιοπλοΐα, yachting-motor boat-sailing boat κ.ά.).
Τουρισμός Υπαίθρου
Η μορφή του τουρισμού που ενθαρρύνει τη συμμετοχή του επισκέπτη σε εμπειρίες που συνδέονται με το φυσικό περιβάλλον εξαιρουμένων των αστικών, των θαλάσσιων και των παράκτιων περιοχών. Οι κυριότερες επιμέρους μορφές που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι ενδεικτικά:
• Ο φυσιολατρικός τουρισμός που αναπτύσσεται στις χαρακτηριζόμενες «φυσικές» περιοχές με σκοπό να αποκτήσουν γνώσεις για τη φύση οι τουρίστες.
• Ο τουρισμός παρατήρησης χλωρίδας και πανίδας που αναπτύσσεται σε περιοχές που διαθέτουν άξια παρατήρησης χλωρίδα ή πανίδα.
• Ο περιπατητικός τουρισμός που αναπτύσσεται στα περιπατητικά μονοπάτια της υπαίθρου.
• Ο περιηγητικός τουρισμός όταν η περιήγηση ή η εκδρομή γίνεται στην ύπαιθρο.
Γαστρονομικός Τουρισμός
Η μορφή του τουρισμού που ενθαρρύνει τη συμμετοχή του επισκέπτη σε εμπειρίες που συνδέονται με την τοπική κουζίνα και την ανάδειξη της ιδιαίτερης γαστρονομικής ταυτότητας μιας συγκεκριμένης περιοχής. Οι κυριότερες επιμέρους ενέργειες που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι ενδεικτικά:
• Διακριτή ενσωμάτωση της τοπικής κουζίνας στα προσφερόμενα εδέσματα.
• Δημιουργία ή/και διάχυση γαστρονομικών και οινοτουριστικών διαδρομών.
• Επισκέψεις σε μονάδες και εργαστήρια παραγωγής και μεταποίησης τοπικών προϊόντων (παραδοσιακά ελαιοτριβεία, αγροκτήματα, αμπελουργικές ζώνες, οινοποιεία, εργαστήρια κ.λπ.).
• Γευσιγνωσία.
• Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις.
• Ειδικές εκθέσεις μόνιμου χαρακτήρα.
• Εφαρμογές εικονικής περιήγησης
• Ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.
Τουρισμός Υγείας και Ευεξίας
Η μορφή αυτή απευθύνεται σε επισκέπτες που επιθυμούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με υπηρεσίες πρόληψης, διατήρησης ή βελτίωσης της υγείας τους μέσω προγραμμάτων ολικής αναζωογόνησης και χαλάρωσης σε σωματικό, πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο. Η μορφή αυτή αφορά ακόμη σε επισκέπτες οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των ΑμΕΑ και συγκεκριμένα άτομα με κινητικά προβλήματα, με προβλήματα όρασης ή ακοής, άτομα τρίτης ηλικίας κ.λ.π.. Ζητούμενο εδώ είναι η διασφάλιση υποδομών και συνθηκών προσβασιμότητας για διάφορες κατηγορίες ΑμΕΑ στις εναλλακτικές τουριστικές δραστηριότητες.
Ο ελάχιστος προϋπολογισμός ανέρχεται στις 10.000€ και ο μέγιστος μέχρι το ποσό των 400.000€.Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 40%. Επιπλέον προσαύξηση κατά 5% δίνεται σε επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ο. Ε., Ε.Ε., Κοινωνία Αστικού Δικαίου) τα οποία:
• Έχουν έναν τουλάχιστον επιλέξιμο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.),
• Έχουν έναρξη δραστηριότητας του επιλέξιμου Κ.Α.Δ. πριν από την 01/01/2010.
ΕΠΙΛΕΞΙΜΑ ΚΑΔ
50: Πλωτές Μεταφορές 55: Καταλύματα
56: Δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης 77: Δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης
85: Εκπαίδευση 93: Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας
82: Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων 79: Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων, οργανωμένων ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες
ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπάρχουν επιμέρους ΚΑΔ που δεν είναι επιλέξιμοι.
ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ για το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ Εναλλακτικός Τουρισμός
• Εξοπλισμός (έως 100% του Π/Υ): Είδη εξοπλισμού: ιαματικός, κατασκηνωτικός, αθλητικός, ιππασίας, τοξοβολίας, ορειβατικός, ποδηλασίας, rafting, κανώ-καγιάκ, θαλασσίων αθλημάτων, καταδύσεων, πλωτής περιήγησης ιστιοπλοΐας (συμπεριλαμβανομένων του εξαρτισμού και της ιστιοφορίας των σκαφών), εξοπλισμός ομάδων διάσωσης, γαστρονομίας, beach soccer, beach volley, χερσαία μεταφορικά μέσα (έως 15% του προϋπολογισμού και έως 60.000 ευρώ), πλωτά μεταφορικά μέσα (έως 20% του προϋπολογισμού και έως 80.000 ευρώ), έπιπλα και σκεύη, hardware και software, ηλεκτρονικός εξοπλισμός και περιφερειακές συσκευές όπως τηλεφωνικά κέντρα, φαξ, εκτυπωτές, GPS, handheld PDA’s, Εξοπλισμός διασφάλισης της πρόσβασης των ΑμεΑ.
• Κτιριακά, διαμόρφωση χώρων, ειδικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις (έως 60% του Π/Υ), όπως διαμόρφωση υφιστάμενων χώρων, περιβάλλοντος χώρου, αποκατάσταση-βελτίωση επαγγελματικών σκαφών αναψυχής, ολικού μήκους άνω των επτά (7) μέτρων και χωρητικότητα έως σαράντα εννέα (49) ατόμων (εξαιρουμένου του πληρώματος), καθώς και επαγγελματικών καταδυτικών σκαφών, ολικού μήκους άνω των πέντε (5) μέτρων, κατασκευή υδραυλικών/αποχετευτικών και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, εγκαταστάσεις εξοικονόμησης, συμπαραγωγής, και παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
• Προβολή – προώθηση (έως 15% του Π/Υ), όπως συμμετοχή σε εκθέσεις (ενοικίαση, λειτουργία, σχεδιασμός και διαμόρφωση περιπτέρων), επιγραφές, δημιουργία ιστοσελίδας, δημιουργία λογοτύπων, διαφημιστικές καταχωρήσεις, σχεδιασμός και εκτύπωση διαφημιστικών εντύπων κλπ.
• Υπηρεσίες Συμβούλων(έως 5% του Π/Υ), όπως επίβλεψη υλοποίησης σχεδίου, τεχνικές μελέτες, προετοιμασία έκδοσης αδειών, έρευνα αγοράς και σύνταξη εγχειριδίων συστημάτων διαχείρισης.
• Άλλες δαπάνες, (έως 6% του Π/Υ), όπως ανάπτυξη και πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης ποιότητας, μεταφορά τεχνογνωσίας/τεχνολογίας, απόκτηση πατέντας.